Nr 36 Att ha bar rygg – och BH

Har ni någon gång köpt ett klädesplagg med urringad rygg – klänning eller blus? Inte? ok – inte jag heller – förrän nu. Jag ska på bröllop på lördag och har hittat en urläcker klänning – med så kallad ”nyckelhålsöppning” i ryggen. Tänkte först att det inget gör om man ser BH-bandet på ryggen men så tänkte jag att det måste finnas en lösning utom att vara BH-lös – för det är jag alldeles för gammal för. För nu är inte då – då jag var yngre och alla gick utan BH. Någon slags protest var det kommer jag ihåg – och förstås – då – när inte jordens dragningskraft hade satt in på  bysten kunde man gå utan. I dag är det inte aktuellt för som sagt – jordens dragningskraft! Suck! Kanske finns det de som är genomskinliga, kanske finns det något typ tejp av något slag. Så jag gick upp till Monica – ägaren till BodyCo i Södertälje, en underkläders och baddräktsaffär i centrum. Jag handlar ofta det jag behöver där. De har bra service, ett mycket härligt bemötande och bra kvalitet – och – priserna är helt ok. Nu när jag var där och frågade efter en ”osynlig” BH tog hon fram något som heter ”The Low Down” vilket är något man fäster bak på sin vanliga BH och som drar ner bandet bak – och vips – kan man ha bar rygg. Bra pris var det också. Deras hemsida är www.bodyco.se och ägaren heter Monica Sandberg. Jag brukar också boka VIP-kvällar med henne på hösten och på våren. Då tar jag med mig ett gäng väninnor efter stängningsdags och vi får en liten modevisning med tilltugg och lite bubbel. Efter det provar vi hej vilt och får förstås hjälp med storlekar mm. Mycket handla blir det och jättetrevligt är det och det rekommenderas starkt.

Det går många år mellan bröllopen man blir bjuden på – men i år är det helt plötsligt två. Det ska bli riktigt kul tycker jag. Det första är nu på lördag och det är min systers bonusdotter som ska gifta sig. Det blir borgligt och vad som är himla trevligt är att det är min väninna som viger dem. Hon har varit vigselförrättare i många år.

Modet nu är faktiskt riktigt trevligt. Det finns en massa fina klänningar och jag hittade en modell på HM som bara kostade 99 kr. De finns/fanns i massa olika färger och mönster. Jag började med att ta två klänningar i storlek S och M för det är mina storlekar – men icke sa Nicke. Alldeles för små. Lite sur gick jag därifrån – för att sedan några dagar efter gå tillbaka för att se vilken storlek som skulle passa. Kunde ju inte glömma dem – och priset. Till slut hamnade jag på storlek 42 – suck – mindre kul – men nu har jag köpt fem stycken – i olika färger och mönster. Totalt gick det på 495 kr – alltså ungefär vad man får betala för en klänning. Perfekt. Och det är bara att tvätta och hänga. Kanske funkar de inte nästa år – men  – spelar roll?

Nr 23 Mäklararvoden och att sälja och köpa lägenhet

Jag har en liten lägenhet på Södermalm i Stockholm och jag har bott här i två år nu. Jag känner att den är i minsta laget och har börjat titta på andra lägenheter – något större. Den jag har är på 37 m2 och jag skulle gärna ha en som är – kanske 45 m2 – alltså ingen stor.

När jag går in på www.hemnet.se för att titta på utbudet så ser jag många lägenheter som ligger i den prisklassen som jag tycker att jag kan betala – men – mäklarna lägger utgångspriset minst 1 miljon kronor under det förväntade slutpriset.

Jag var häromdagen och tittade på en lägenhet på Bondegatan 13. Den är 40 m2 men har balkong – vilket är ett plus. Utgångspriset är 3 250 000 kr. Idag ligger budet på över 4 miljoner kr.

Nu säger säkert någon – varför bo i Stockholm? Bo någon annanstans och få massor av bostad för pengarna! Tja – för mig handlar det att leva mina drömmar. Jag vill bo här – innanför tullarna någonstans. Det behöver inte vara på Södermalm – men här i stan. Det finns många fördelar. Jag har sålt bilen och min motorcykel och kan enkelt åka kommunalt, cykla eller gå – och jag spar pengar på det. Idag betalar jag 550 kr för mitt SL-kort. Och – behöver jag bil – kan jag hyra en. Enkelt, billigt och miljövänligt. Och jag har nära till allt.

Många mäklare lägger utgångsbud på 2 995 000 kr – psykologiskt riktigt förstås – men – priset landar någon helt annanstans – på en annan planet – känns det som. Här i Stockholm får man idag betala runt 100 000 kr per m2. Lägenheten ovanför mig såldes för ca 1 månad sedan till priset av drygt 3 700 000 kr.

Varför sätter då mäklarna ut ett så lågt utgångspris när de ändå vet att priset kommer att landa långt över det priset? Jo – för att man tar en viss % i arvode om nu – mot förmodan – priset skulle landa där. Sedan har man en stegvis ökning av arvodet beroende på hur mycket mer lägenheten säljs för. Mäklarna är de stora vinnarna i detta och säljaren är förlorare så de måste betala ganska mycket mer i arvode.

Varför köper man som säljare av sin lägenhet detta beteende? Kanske för att man inte vågar ta diskussionen med mäklarna? Kanske för att man inte tror att man ska få så mycket för sin lägenhet? Skrämmer mäklarna säljarna? Jag vet inte men något är fel – mycket fel – tycker jag.

Alternativ och besparing;

Det finns också något som heter Hemverket, www.hemverket.se. De gör det mesta av det krångliga jobbet såsom att hålla i budgivningen, marknadsföra och skriva alla papper. Du sköter visningen av din bostad – och – de har ett fast pris på 15 000 kr – totalt. Det är en stor skillnad mot att betala kanske 40 – 60 000 kr för att sälja din bostad – men förstås – du måste visa bostaden själv och svara på alla frågor. Hur svårt kan det vara? Helt ok timpenning tycker jag. Man kan definitivt göra roligare saker för alla dessa pengar – som att resa t ex.

 

Nr 19 En helg med barnbarn

Jag har tre underbara barnbarn, Jonathan 11 år, Josefine 9 år och Joline 6 år. De bor ca 6 mil från mig så jag kan inte träffa dem dagligen men, vi planerar nästan alltid in möten då jag har dem – en och en  på besök hos mig under en helg. Det ger mig en chans att faktiskt lyssna på dem utan att någon av de andra pockar på uppmärksamhet och att göra något med var och en av dem utifrån vad just den vill göra.

Mina barnbarn gillar att gå på restaurang och äta – alltså inte bra McDonalds utan riktig restaurang – gärna buffé. De har bra smak mina änglar – så förstås – det gör vi. Fast om sanningen ska fram så kan det slinka ner en och annan McDonalds också framför allt om jag vid något tillfälle har dem alla tre samtidigt för då väljer jag det. Som sist de var här alla tre – för några veckor sedan. Mina söner och deras fästmön får i julklapp av mig en lyxbrunch – ni vet – ett paket där man kan välja mellan olika ställen. I julklappen ingår barnvakt och att de skall göra detta tillsammans. Perfekt. Nåväl – för några veckor sedan var det en sådant tillfälle och jag skulle ta hand om barnen och vi skulle äta vi också så jag bestämde – McDonalds – med tre barn passar det perfekt. Josefine ville dock något helt annat och eftersom vi varit på Restaurang Koh Phangang sist hon var hos mig – ville hon dit igen. Men – den mycket förnuftiga Jonathan sa till henne – med skärpa i rösten – ”Det förstår du väl att det blir alldeles för dyrt för farmor att gå dit med oss alla tre”. Jag vet inte var han fick det ifrån – men – klokt sagt och det blev McDonalds.

Denna helg har jag Joline här. Hon är en liten tös på 6 år och inte så stor – men gissa om hon tar plats. Det bästa hon vet är våra myskvällar i sängen med barn-tv på och en skål med popcorn. Då tar vi på nattkläder och sitter med kuddar bakom ryggen och täcket på för att ha myskväll. Hon vill helst gå och lägga sig så snart vi ätit kvällsmat – alltså sådär kl 18 (i gårkväll blev kl nästan 19). Jag har min TV vid fotändan av sängen så det passar perfekt. Sängen är 140 cm bred – och – när hon somnat – får jag nästan inte plats. Kan ni förstå hur en så liten person kan ta upp en hel säng? Det är helt obegripligt – de kan verkligen sprida ut sig – och det är samma med alla tre barnen.

När jag har barnen får de bestämma vad vi ska göra – så idag blir det Skansen. Joline älskar djur så de två senaste gångerna hon varit hos mig har vi varit till Aquaria Vattenmuseum, kul med variation.  Jonathan ringer ibland några dagar i förväg och frågar om jag bokat något – för annars har han förslag. Det har blivit bowling och några olika museum för honom – och han gillar att åka på en dagskryssing till Åland – och spela på automaterna (ja, ja – jag vet att han är för ung så det blir kanske en gång per år). Josefine vill helst att jag bestämmer och hon vill gärna shoppa och gå på restaurang. Så med mina barnbarn får jag göra lite av varje som ni förstår.

Efter det – eller i morgon ska vi shoppa lite – förstås. Hon har talat om för mig att hon vill ha Foppa tofflor, rosa, lila eller röda och kanske sandaler. Vi får se vad det blir. Vi brukar också göra ett besök på TGR på Götgatan. Ett perfekt ställe för lite småshopping – och en pensionists börs. Förresten har jag precis fått reda på att jag som numera pensionist – går in gratis på  Gröna Lund – även på konserter – perfekt.

Det finns några bra siter på internet som man kan kika på om man inte själv har några idéer, www.gratisistockholm.se och www.barnistan.se. Det finns säker många fler – men jag har inte koll på dem.

Nr 6 Rabatter

Jag köper mycket sällan papperstidningar då jag läser det mesta online – men – häromdagen köpte jag Aftonbladet. Varför? Jo, på löpet stod det ”66 rabatter för seniorer” – alltså för dem som fyllt 65 år – och det gjorde mig intresserad – jag fyller ju snart. Jag upptäkte dock att det fanns en hake på en del av dem – man måste bli medlem i någon organisation??? Men vaddå – var det inte åldern som skulle vara grejen? Samtidigt så talar artikeln om att det alltid finns ett utrymme till förhandling när man handlar – så – vi har mycket att lära av människor från andra länder där man i princip alltid förhandlar/prutar när man handlar, vilket vi borde ta efter mer.

Här kommer några av mina tankar och frågor runt några av de olika delarna av artikeln.

Resor;

Jag älskar att resa och gör det gärna. Vissa av de erbjudanden man får är som sagt kopplat till ett medlemskap, och när jag tittar på dem kan jag konstatera att många av resorna kan jag få billigare genom att själv boka sista minuten via någon resebyrå eller genom att gå in på ex www.destination.se eller någon liknande sida och boka flyg och hotell själv. Det blir oftast mycket billigare. Förstås får jag ingen som är reseledare men är man några som gillar att resa tillsammans kan man turas om att ta reda på vad man vill se och göra.

Min väninna Agneta och jag åkte till USA 2013. Det var min drömresa och jag visste vart jag ville åka och vad jag ville se och det var Memphis – Graceland, Nashville – Grand Ole Opry och New Orleans och franska kvarteren. En resa i musikens tecken alltså. Det finns flera resebolag som erbjuder denna resa till en kostnad av drygt 30 000 kr per person och då ingår det mesta utom mat och dryck. Vi gjorde en undersökning av vad som ingick i det priset. Sedan skred vi till handling och ringde en byrå som hjälpte oss att boka flyg och hotellrum. Jag ringde över till Grand Ole Opry och bokade biljetter inkl back stage till det datum som passade oss då man inte kunde boka online från utanför USA. Det tog en stund innan tjejen i andra ändan fattade att jag ringde från Sverige och att jag inte brydde mig om vilka som stod på scen. Bästa platserna ville vi ha – och det fick vi – därtill stod det reserverat på dessa platser när vi kom dit.  Vi mellanlandade i Chicago och klev på ett miniatyrplan till Memphis. Väl där hyrde vi en bil. Damen i luckan frågade oss om vi ville ha en SUV och vi sa ja, i trygg förvissning om att dessa var som i Sverige – alltså hanterbara. Döm om vår förvåning när vi kom ut till bilen och inser att det var en bil i storlek med monsterbilarna vi kan se här. Vi är ungefär lika långa Agneta och jag – så det fanns inte en chans att vi skulle kunna ta oss in i bilen utan stege. Gapskratt – sedan åter in till tjejen och för att få en vanlig bil – i hanterbar storlek istället. Vi gjorde allt som vi tänkt oss och såg det som ingick i dessa byråers resor plus lite till – och kom undan med halva priset, alltså knappt 17 000 kr per person. Nåja – förstås spenderade vi lite pengar utöver det på mat och dryck och shopping. En fantastisk resa. Naturligtvis hade vi ingen guide men t ex i back stage biljetterna på Grand ole Opry ingick guide. Så också på flera av de sevärdheterna vi var till. Så go vänner – man spar massor av pengar på att boka själv, både på resan och på medlemsavgifter. Därtill hade jag önskat mig dollar i födelsedagspresent istället för en massa annat – så en del av mina fickpengar hade jag fått i present.

Man spar också många tusenlappar på att boka sin resa i mycket god tid. Förra året i oktober/november var jag och min väninna Agneta till Bali och gick på målar kurs. Vi bokade i augusti tror jag och vi fick betala 7 500 kr per person för flyget, vilket i sig är ett bra pris. Nu ska vi dit igen i november och har redan nu tittat på biljettpriset och vi hamnar runt 5 000 kr. När vi köper så här tidigt betalar vi extra för avbeställningsskydd – det är det värt.

Medlemskap;

En av de organisationer som man kan bli medlem i enligt artikeln heter Seniordeal och vänder sig till alla som fyllt 55 år. Där kostar det inget att vara med så jag anmälde mig och väntade med spänning på vilka erbjudanden jag skulle få.

Efter en liten stund fick jag ett mail med min inloggning och kod och glad i hågen loggade jag in. Det finns mycket där som ser både bra och trevligt ut och som förmodligen är prisvärt. Eftersom jag och mina vänner ofta går ut på lokal fastnade jag för något som heter Last Grab. En app som man laddar ner i sin telefon gratis och via den bokar man bord – och äter med 10 – 25% rabatt på nota. Så gå in på seniordeal och kolla runt.

Har ni tänkt på hur många affärer som man ska/kan bli medlem i för att få erbjudanden? Jag upplever att  det är nästan alla – fast så är det troligen inte, men jag är medlem i många. Och i många får man ett stämpelkort – som man ska komma ihåg att ta fram. Några har nu blivit lite mer ”up to date” och kopplat det till mitt betalkort. För ett antal år sedan gjorde jag som så många andra och gick med i H&M som medlem. Första året gick bra – men andra året – suck – då fick jag en faktura på ett belopp som talade om att jag inte handlat tillräckligt mycket på H&M så jag fick betala det som saknades, eller vad summan nu stod för. Jag betalade snällt beloppet – och gick ur det medlemskapet.

För många år sedan skaffade jag både ICA-kort och kort på COOP – precis som så många andra. För någon månad sedan kom ett brev från ICA att jag nu – som snart pensionist kan handla med 5% rabatt. Bra va? Men – det gäller bara på tisdagar fram till kl 15.00 – vilket betyder att man förutsätter att alla slutar arbeta i  denna ålder. Men gör man det idag? Kanske har man olika regler på olika ICA för vid samtal med min syster så visade det sig att det var andra regler där hon handlar.  Jag tror att väldigt många pensionister fortsätter arbeta några år till – i alla fall lite grann. Så numera får jag bara arbeta på eftermiddagen på tisdagar om jag vill nyttja denna förmån.  Det gäller att planera inköpen och se till att det hamnar i den planerade strukturen för livet efter 65.

Många av erbjudandena i artikeln och på andra ställen är kopplade till medlemskap av något slag. Varför? Kanske är det så enkelt som att många har svårt att själva förhandla fram bra priser och upplever det bekvämt att vara med i en organisation? Kanske vill vi ha en tillhörighet någonstans efter att vi avslutat vårt yrkesverksamma liv?

 

 

 

 

Nr 2 Äta bör man…..

Mat – ja, vad säger man? Mat kan vara både trevligt och riktigt tråkigt – allt beror på vilket perspektiv man intar.

När jag var ung var allt så enkelt, man åt på väg till kvällens aktiviteter. Mat var inte så viktigt helt enkelt. Kanske är det annorlunda idag. Men ju äldre man blir – desto viktigare blir maten i umgänge med andra – för de flesta.

När jag går till affären för att handla kan man snabbt konstatera att, trots  att det är ca 75% singelhushåll i små lägenheter här i stan, vill man helst sälja storförpackningar och då till ett ganska mycket lägre kilopris. Eller köp 3 och betala för 2 vad gäller torra varor och annat. Det är ju inte så att man har jättefrysar i dessa små lägenheter.  Vad gör man? Spenderbyxorna på och köpa en liten förpackning till ett högre pris? För äta bör man….. Eller – kanske kan man gå och handla med en väninna och komma överens om att dela förpackningarna hemma? Fast då vill det till att vi gillar samma saker. Eller – ska man bilda en matcirkel – ni vet – en lagar mat till alla i cirkeln och så äter man tillsammans eller levererar det hem till var och en. Förstås turas man om att laga maten eller så betalar man en liten summa till den som lagar. Det är ju förstås inte helt enkelt för alla gillar ju inte att laga mat – men det kan vara värt att pröva. Det gäller bara att komma överens om reglerna innan man startar.

Nu tänker nog några av er – ja men Linas Matkasse då – eller något annat liknande företag? Samma där – mat till minst 2 personer och normalstora portioner som sagt – jag lever ensam och jag är mycket liten i maten. Okey, okey – man kan frysa in själva maten. Dock kanske inte tillbehören. Ju äldre man blir – desto mindre äter man – i alla fall enligt alla de rapporter som skrivs just nu om att många pensionister svälter (fast i de fallen kanske det handlar om att personalen är ung och maten inte så viktig).

Vi är ett gäng som varje år i  december åker över till London i 5 dagar. Vi har gjort det i 14 år och det är mycket roligt och trevligt. Det blir shopping, teater, musikaler och många trevliga stopp  på olika pubar. Man har verkligen förstått där att vi är olika i mat och dryck. På alla pubar kan du välja mellan ett stort eller ett litet glas vin och du får nästan alltid frågan. Klokt – för ibland vill vi gärna ha lite vin – men inte ett stort glas. Deras stora glas är som våra här och ett litet nästan hälften. Perfekt. De gör samma med vissa maträtter – två priser med ett / emellan för att markera. Och en liten portion är nästan perfekt i storlek (fortfarande lite stor) – för mig och säker för många andra.

2013 åkte jag och Agneta på min drömresa – USA och södern. Resan gick i musikens tecken och var helt underbar. Vi bilade runt och kunde då komma till små ställen och stanna där vi ville äta. Portionerna var jättestora – förstås så – vi delade portionerna – och vi hade kunnat vara tre på en portion – så stora var de. På ett ställe som vi stannade på var menyn helt annorlunda än vi är vana vid – men helt perfekt om man vill gå ner lite i vikt och ha koll på kalorierna. Vi varje beskriven maträtt stod – förutom priset – också hur många kalorier den innehöll.

I går kväll skulle jag och Christina träffas. Vi har genom åren haft mycket roligt tillsammans på våra mc-turer genom landet. Och det har blivit många glada skratt på vägen. Förstås har det varit mycket mat av olika kvalitet – allt ifrån snabbt och lätt till lite bättre restauranger. Igår började vi hemma hos mig med ett glas vin då hon ville titta på mina tavlor. Sedan var det mat som gällde och vi skulle gå ut. Numera har jag lite koll på olika restauranger så vi valde Östgötakällaren www.ostgotakallaren.se. (måste nog lära mig att länka – det kommer) Ett mycket trevligt ställe och – som ger mig möjlighet att ta en doggy bag med mig hem.  Portionerna är stora så den räcker till 2-3 måltider. Perfekt! OBS! Oftast måste man boka bord där – för stället är mycket populärt. Vi hade tur!!!

Med flera av mina väninnor kan jag dela en portion när vi går ut. Vi talar helt enkelt om att vi ska göra det – och ber om en extra tallrik. Oftast får vi ett trevligt bemötande och ett – javisst – ibland är det t o m så att de lägger upp maten åt oss ute i köket – en portion delat på två.

Jag har också försökt att fråga om jag kan få köpa en halv portion – förstås har jag valt en rätt som utan problem skulle kunna delas. På vissa ställen har det gått bra – på andra inte. På ett ställe i Södertälje tyckte de att jag skulle välja från barnmenyn – Kalles hamburgare, Musse Piggs mos med korv? Vi gick därifrån – för att jag vill ha en liten portion vill jag inte ha barnmat!

Om jag går ut med någon som vill ha sin portion själv tittar jag oftast på förrätts menyn. Ibland är den bra med små maträtter och ibland finns det övrigt att önska.

Har ni tänkt på att om ni bjuder hem folk på middag och de inte äter kött av olika orsaker t ex så serverar ni alltid ett vegetariskt alternativ. Men finns samma alternativ om ni blir hembjudna till en vegetarian? Alltså – ett kött eller fisk alternativ?

Ja – mat är inte lätt – men viktigt – och jag återkommer troligen i frågan.