Nr 91 Svenska Akademin – och lite tankar runt detta

Mycket har man kunnat läsa de senaste veckorna om Svenska akademin och till viss del har jag följt den – som de flesta – hur har man kunnat missa detta. Och hur tänker då jag om detta – tja – gubbvälde! är väl ett bra uttryck.

Svenska akademin är en mycket gammal institution – som troligen borde moderniserats – för länge sedan.

Jag lyssnade på Leif GW för lite sedan i morgonsoffan – och man får tycka vad man vill om honom – men det är en klok och intelligent man måste jag säga. Det  han egentligen sa – och kanske jag tolkade honom fel –  men det gick ut på följande – modernisera – ta in folk som verkligen är bra inom sitt område och som verkligen kan leva på det – och inte som idag – personer eller person på runt 90  som kanske skulle gå i pension – för länge sedan. Men – det liv de idag lever – kan de inte göra om de inte hade arvodena från Svenska Akademin. Suck!!! Det han sa var – ta in folk som skriver vad folk läser – alltså är ”up to date” med dagens samhälle. Bl a hade han för ett antal år sedan gett som förslag Jan Guilleau – bra förslag – här kommer fler – Lisa Marklund –  Anna Jansson – Jonas Gardell – ja vi har många i Sverige som absolut skulle göra ett bra jobb i denna gamla organisation.

Kanske är det också så att man ska fundera över hur man fördelar platserna vad gäller vilken publik de vänder sig emot – t ex barnböcker – kriminalromaner – feel good böcker – mm – ja ni förstår vad jag menar. En mix av personer som faktiskt skriver så att folk begriper vad de läser. för en och annan gång har dessa personer i Svenska Akademin gett priser till författare som ingen hört talas om tidigare och som skriver – ja inte till gemene man – utan till några få utvalda. Trist.

Jag förundrades många gånger över att Astrid Lindgren inte fick något nobelpris i litteratur – denna underbara författare som läses av barn och vuxna över hela världen – suck – trist – ja urtrist. Nu har vi en annan författarinna som slagit igenom stort – okey – nu har hon ju hållit på i ett antal år – men – hon läses av både gammal och ung – och även där har böckerna blivit filmer. Vem jag menar – förstås Harry Potters J.K. Rowling. Säkert finns det många som rynkar på näsan åt Harry Potter – men – jag tror att det är vår tids Pippi Långstrump.

Om man betänker att detta pris har delats ut sedan 1901 – alltså i 116 år – frånsett några år under kriget då det inte delades ut något pris – så ser könsfördelningen bedrövlig ut. Totalt under dessa år har priset endast gått till 14 kvinnor. Det skulle vara kul att höra hur de tänker – de ”kloka” på de 18 stolarna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *