Nr 56 Mat i långa banor

Allt handlar om mat nuförtiden – eller vad tycker ni? Massor av matprogram på TV – av alla de slag. Recept i veckotidningar och matbloggar. Ja – mat i långa banor. Tidningarna mixar dock detta med mat – med bantning – förstås – och det är nästan alltid kvinnor på bilderna som måste gå ner i vikt??? Hur kommer det sig? För tittar du dig omkring så är det nog lika många män som har mer vikt att bära på än vad som vore bra och som då borde vara med och pryda recepten i tidningarna. Kanske har jag fel – jag läser bara veckotidningar hos frissan – så vad vet jag egentligen?

I TV kan du se rena matprogram – som lär oss att laga mat eller tävlingar av olika slag. Även i morgonprogrammen finns det inslag av mat. Varför har det blivit så? Är vi så dåliga på att laga mat? Har vi brist på fantasi på vad man kan göra med råvarorna? Jag vet inte riktigt men – min upplevelse är att människor generellt är duktiga på detta med matlagning. En av mina väninnor – Ingela – och hennes syster Gunilla är fantastiska matkreatörer – och jag tror att de mest kommer på vad de vill göra, hur de ska göra och hur det ska se ut.

För ett antal år sedan, i programmets barndom, deltog jag i TV-programmet ”Halv åtta hos mig”. Min förrätt hämtade jag hos min väninna Ingela – helt fantastisk soppa på jordärtskockor och min efterrätt hämtade jag hos Gunilla. Gunilla gav mig tre olika efterrätter och jag lagade alla tre innan för att pröva vilken jag gillade mest. Ingela och jag smakade av dem alla och jag bestämde mig för en av dem. Den var gjord av bl a Mascarponeost. En viss feltolkning hos mig gjorde att jag tog den Mascarponeosten jag trodde det skulle vara – alltså  den som är blandad med grönmögelost. Det blev fantastiskt gott. Gunilla – stackaren – skrek rakt ut när hon såg programmet. Men – den var supergod som den var – trots att jag gjorde fel. Förstås hade jag en varmrätt också – vinkokt sjötunga med räkor och pressad potatis – min egen favoriträtt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *