Nr 52 Att ha en hobby

Helt plötsligt har jag fått en massa tid som jag kan göra vad jag vill med – nåja – inte riktigt än för jag arbetar ganska mycket i sommar som sjuksköterska – men  det blir till hösten. Mycket ledig tid har jag inte haft det sedan jag var liten – som jag kommer ihåg i alla fall. Förstås har jag haft semestrar genom åren men då jag varit företagare sedan 1999 har det varit lite si och så med semester – lite här och där och kanske – i bästa fall 1-2 veckor i taget. Eller vad säger ni alla ni småföretagare – inte är vi bortskämda med långa semestrar?

Men nu – snart – kommer jag att få en massa tid – fast jag kommer att arbeta lite också förstås – för hela vårt pensionssystem gör att man måste det för att få lite guldkant på tillvaron. Och det vill vi ha – i alla fall jag.

Vad ska jag då fylla min tid med? För jag kan ju inte bara sitta av tiden, då blir jag nog tokig – tror jag. Förstås ska jag ut och cykla en del på min ny servade cykel. Inte som jag och min väninna Anne-Marie gjorde 2015 – en liten tur till Paris med full packning och utan följebil, utan kortare turer över dagen. Kanske blir det en tur till Västerljung för att pussa på mina underbara barnbarn eller bara en tur ut på Djurgården.

Men – det kan man ju inte göra hela tiden – hela året – en eller flera hobbyn vill det till – något jag kan göra när som helst under året. Så jag har tagit upp något jag gjorde mycket som ung – måla. Ja, inte på väggar utan på duk. Och det är mycket roligt. En del av mina alster har redan fått nya hem och resten står här hemma i väntan på nya hem. När jag berättar för andra att jag målar säger många – det kan inte jag göra, jag är urusel på att rita och måla – men hallå – måla ändå för allt ligger i betraktarens ögon och det som ser hemskt ut i någons ögon är superfint i någon annans. Jag, min stora son och hans tjej var på en konstutställning i Sigtuna i början av sommaren. Många av konstnärens tavlor var jättefina men det var två stycken mycket stora alster som stack ut – för mig i alla fall. Vet inte vad de föreställde men det var som om konstnären hade haft dukarna för att rengöra sina penslar på – en massa kludd bara – till det fatala priset av 16 000 kr styck. Som sagt – allt ligger i betraktarens ögon – och i konstnärens självförtroende.

I höstas åkte jag och min väninna Agneta till Bali på hennes drömresa. I resan ingick en målar kurs i Vedic Art som hölls av Lillemor Lagergren – en fantastisk kvinna från Södertälje. Jag var fast efter två dagar under stånk och stön. Jag åker igen på kurs för henne till Bali och jag kan varmt rekommendera detta. Hon har också kurser i Södertälje för alla er som inte vill flyga över halva världen – fast det var värt varenda krona. Hon finns på Facebook  om ni vill ha kontakt med henne. Så måla på alla ni som har en hemlig dröm!

En annan hobby jag tagit upp är detta – att skriva/blogga. Jag har nog alltid haft lätt för att skriva men det har aldrig blivit av tidigare. Jag har fått frågan med vad målet är för att blogga – och jag tänkte – måste det finnas ett mål? Eller kan man skriva bara för att man kan? Jag skriver för att det är kul och för att jag har många tankar, idéer och åsikter. Från början var det tänkt att det skulle bli ca tre inlägg i veckan – men som ni kanske märkt så har det – än så länge – blivit fler inlägg än så. Och varje dag skriver jag – så jag har några inlägg på lager hela tiden.

När jag flyttade hit hittade jag en hel låda med garner och en massa stickor bland mina flyttlådor. När barnen var små stickade jag mycket – men – det var länge sedan. Kanske tar jag upp detta igen. En perfekt sysselsättning på kvällen framför TV:n uppkrupen i soffan till hösten eller vintern. Allt ligger där – om utifall att.

Utan stimulans – vissnar hjärnan – tror jag – så min plan är också att besöka massa museer och gå med i Teaterlisten också – men det får bli till hösten.

4 reaktioner på ”Nr 52 Att ha en hobby”

  1. Ooops! Jag tackar! Har upptäckt att den allra skönaste perioden att vara på Bali är juli/aug. Några grader svalare och lite mer vind. Jag har redan tittat efter boende, som passar för målarkurs sommaren 2018.

    1. Vad härligt. Ingemo och jag var ute och shoppade i förgår för resan i november. Penslar och sådant till henne. Hur är vädret i november?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *