Nr 46 Hur klär vi oss egentligen?

För ett antal år sedan drev jag och en väninna, Inger, ett projekt där vi kopplade ihop företagande kvinnor i Sverige med företagande kvinnor i Indien. Projektet drevs under några år och många sammankopplingar gjordes. Under projektets gång var vi ett antal gånger i New Delhi och vi hade flera besök från Indien här av grupper av kvinnor. Det slående för oss när vi kom dit var hur färgglatt alla kvinnor klädde sig oavsett ålder och storlek. Förstås hade de saris eller salwar, en byxa som bärs med en kameez vilket är en tunika. På grund av värmen köpte vi kläder som passade där, vilket mest blev salwar och kameez, och dessa var förstås färgglada. När de indiska kvinnorna kom hit fick vi frågan varför alla klädde sig så mörkt och murrigt här. Det var nästan bara svart, blått, grått och beige som gällde och de indiska kvinnorna var förundrade.

I går var jag och min väninna Mia ute en runda efter att jag kommit tillbaka till stan – och vad ser man – jo, svart, blått, grått och beige – och lite vitt – det är ju sommar. Och jag tittade mig verkligen runt för att se om jag såg rätt eller om det bara var en bild i min hjärna – men det var så. Varför är det så? För när jag går ut och tittar i affärer finns där massor av kläder i en massa härliga färger och mönster som uppenbarligen säljs, annars skulle man bara ta in kläder i murriga färger till försäljning. När används dessa? Och var används alla dessa fina kläder i glada färger och mönster? För ute ser man mycket lite av det – eller rättare sagt – jag ser dem inte i alla fall. Gör ni? Är det så att vi inte vågar klä oss färggrant? Är vi rädda för att synas – eller – är vi rädda för att sticka ut ur mängden? Eller är det jag som inte ser?

4 reaktioner på ”Nr 46 Hur klär vi oss egentligen?”

  1. Ja visst är det märkligt? Det är liknande med inredning, när jag började sälja dom fina pappelinamattorna tog jag in många mattor och mycket färg! Vad händer? Alla (nästan alla) ville ha grått eller svart? ? För dom är så dyra? Som dom sa? Dyra? Ca 1200 kr för en svensktillverkad godkänd plastmatta (finns icke godkänd plast med). Och mattan håller ca 10 år. Gå ut och ät en middag eller två så är det samma peng, eller ja nu tappade jag tråden men det är märkligt det där med färg! Men många sa då om mattorna att dom var rädda att tröttna på dom, kan det vara så med starka färger med? Men det är väldigt vackert när man ser människor med färgglada kläder! Konstigt, sportbilar har ofta starka färger, gult röd mm! Vad beror det på? Snacka om dyr investering om man tröttnar på färgen liksom…..ha det gott! Nu ska jag leta i garderoben efter något färgglatt!

    1. Ja – kanske man tröttnar – men – hallå – man använder ju oftast inte kläderna mer än en säsong i alla fall. Så det gör inget tänker jag. Modet är ju så föränderligt.

  2. Håller med dig Lisbeth men jag är lika dålig själv, jag har en dotter som alltid har många färger på sig. Hon blir ofta kommenterad av både män som kvinnor hon inte känner att hon är så färgglad och fin. Jag tror att jag håller på att förändras lite. Men visst beror det på att jag inte vill synas alltför mycket eller skilja mig från mängden. Jag börjar ta in att jag blir glad när jag möter en färgglad person. Färg förändrar sinnet till att bli harmoniskt.

    1. Hej Lis. Jag har varit likadan – men försöker numera alltid ha färger och mönster på mig och – det gör mig glad – och stolt att jag törs. Det är som om samtidigt som jag tar på mig kläder med färg – kommer också leendet fram och det är härligt. Så jobba på med färgerna och mönstren – och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *