Nr 43 Varför är det så svårt att sova på morgonen?

Kommer ni ihåg hur det var när ni var unga? Jag menar riktigt unga – tonåringar – när livet lekte och man inte behövde ansvara för en massa saker menar jag? Tänk vad länge man kunde sova som då på morgonen – när det inte var skola förstås – halva dagen var inte problem – och det var så skönt – eller hur? Det spelade ingen roll vilken tid man la sig – sova kunde man alltid – länge.

När man blev lite äldre – jag menar i livet nummer två – arbete och barn – då var man tvungen att gå  upp tidigt. Då arbetet och småbarnen krävde att man var vaken mycket mer än tidigare och framför allt mycket tidigare på morgonen.  För det var det livet som verkligen kunde få upp en på morgonen – trots att man varit vaken länge på kvällen – jag menar då arbetet eller sjuka – eller pigga barn. Det var bara att kliva upp och se glad ut. Nåja – det behövde man förstås inte göra – se glad ut menar jag – men upp skulle man – kosta vad det kosta ville.

Numera – när man är en mogen ungdom – alltså i livet nummer tre – är det nästan lögn att sova länge på morgonen och förstås kan man undrar varför. Man lägger sig på kvällen och tänker – i morgon kan jag sova länge, länge. Härligt! Och vad händer – tja så där någon gång mellan 05.30 – 06.30 vaknar man – klarvaken och pigg. Suck. Nu när man äntligen får sova halva dagen igen så funkar inte det. Eller som i morse. Jag hade ställt klockan på 6.45 eftersom jag skulle ha tvättstugan klockan 07. Och när vaknar jag – 4.45. Jag tror att någon jävlas med mig. – Varför jag ställer klockan? Jamen – om jag inte gör det kan man hoppa upp och sätta sig på att äntligen – sover jag länge – när jag inte får det.

Fast det började ju egentligen mycket tidigare – när barnen var vuxna och de lediga dagarna var bara mina. Det var samma då – ledig dag – vakna tidigt.

Okey då – det har hänt någon gång att jag sovit längre – och vad händer då – HJÄLP! – Jag har försovit mig skriker hela kroppen. Fast man egentligen vet att så inte alls är fallet. Så – det är bara att kliva upp och börja dagen.

Jag vet att vi har mindre behov av sömn ju äldre vi blir – men det är inte rättvist – eller hur?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *