Nr 30 Vem/vad är ”marknaden” och vad gör den?

För några veckor sedan skrev jag om mäklarna och deras arvoden. Förstås har jag fått kommentarer angående detta där man försökte förklara för mig att ”marknaden” styr. Vad är då marknaden och hur blir det så?

Marknaden är du och jag – bara så du vet. Hur kan vi då styra – jo, genom att vi har blivit vana vid ett visst beteende i en köpsituation. Och de som i detta fall har skapat detta tänk hos oss är – mäklarna. Vi har blivit vana med att från utgångspriset måste man lägga på ca 1 miljon kronor om vi pratar om Stockholm – alltså – om utgångspriset på en lägenhet på  40 m2 är 2 950 000 kr måste man lägga på minst 1 miljon på det priset för att få försäljningspriset. Skulle man istället lägga utgångspriset p 3 900 000 kr – alltså ganska nära det förväntade priset – skulle folk inte komma och titta då man förväntar sig att påslaget blir ca 1 000 000 kr från utgångspriset. Hur har det då blivit så här? Ja det är inte så konstigt – man vill få till en budgivning för att glädja säljarna och för att mäklarna ska få ett högre arvode eftersom arvodet höjs i en trappa från utgångspriset.

Man försökte – för några år sedan att skriva ”accepterat pris”. Men nu har vi – alla säljare – blivit så vana att det ska bli budgivning och om det inte blir det – känns det som om vi förlorat – eller gjort en dålig affär.

Det här gäller ju inte bara på fastighetsmarknaden – allt du säljer är styrt av marknaden – alltså hur mycket folk är villiga att betala för en viss vara eller tjänst. Konstigare än så är det inte. Tänk bara på bensinpriset och priset på cigaretter och sprit – marknaden styr – så länge vi betalar – så är det inga problem – man tar ut det man vill ha.

Vad skulle då hända om det blev förbjudet med budgivning och man var tvungen att sätta accepterat pris – eller fast pris? Tja – i början skulle det nog inte vara så kul – men – med tiden skulle marknaden – alltså vi / säljare och köpare – anpassa sig – precis som med allt annat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *