Nr 25 Hemtjänsten och rasism

Jag är sjuksköterska och har under alla år som företagare även arbetat som det periodvis och ofta på somrarna. Det är ju världens bästa pensionsförsäkring – så jag är rädd om den kunskapen. När jag arbetar som sjuksköterska gör jag numera det oftast i kvälls- och nattpatrullen. Vi är tre sjuksköterskor i tjänst på samtliga äldreboenden i kommunen. Många av omvårdnadspersonalen är mycket duktiga och har inga problem med språket – men – det finns tyvärr alldeles för många som har bristfälliga, t.o.m mycket bristfälliga, kunskaper i svenska, vilket är ett problem både för oss och för de gamla.

Alltid när – i alla fall kommunerna – söker omvårdnadspersonal – står det alltid i annonserna att man skall behärska det svenska språket till tal och skrift. Naturligtvis skall det vara så då vår lagstiftning säger att man ska kunna läsa vad genomförandeplanen säger, man ska ha koll på lagstiftningen och  – man ska kunna dokumentera. Inget konstigt alls tycker vi/jag. Men – där fegar arbetsgivarna ut och man vågar inte hålla sig till det som står i annonsen utan anställer de som inte har dessa kunskaper.

I många kommuner har man startat avdelningar som har inriktning på finska- och arabiska språket. Det betyder att de som flyttar in har dessa språk som modersmål – och personalen pratar språken. Varför kan man fråga sig? Inget konstigt alls – när människor blir gamla och lite dementa tappar de allt vad språk heter – förutom sitt modersmål. Vi tycker alla att det är mycket bra för när jag kommer till en sådan avdelning – vet jag att det finns omvårdnadspersonal som kan översätta/tolka  mitt budskap till patienten och att personalen förstår vad jag vill att de ska göra.

Denna vecka har det varit en hel del skriverier angående att svenska åldringar vill ha svensk personal??? Och man har tyckt att det är rasistiskt? Vad är skillnaden? Vi ordnar så att äldre finländare och araber får personal som talar deras språk och det är ok – men – det är inte ok att svenskar vill ha en som talar svenska??? Hur tänker ni nu???

Hur vill ni själva ha det när ni blir gamla och ska ha hjälp av hemtjänsten? ja, jag kan bara prata för mig själv – och jag vet vad jag vill ha. Jag bryr mig inte om vilken hudfärg folk som ska hjälpa mig har men – personerna som ska komma hem till mig skall faktiskt kunna prata med mig så jag förstår vad de säger och att de förstår vad jag säger. Inget konstigt alls tycker jag. Jag vill också att de respekterar min kultur och min religion så att jag får fira våra högtider på det sätt som jag är van vid – förstås. Vilket betyder att de som kommer måste kunna hantera detta även om det går emot deras egna övertygelser. Eller – vad tycker ni?

 

7 reaktioner på ”Nr 25 Hemtjänsten och rasism”

  1. Nej, Lisbeth det är ju självklart allas vår rättighet ? och inget konstigt i att jag vill kunna förstå och bli förstådd ? ha en underbar dag ?

    1. Klart det är! Fast om man läser tidningarna den föregående vecka – var det problem med att gamla svenska personer vill kunna prata med personalen – trist.

  2. Håller med! Det har i vissa fall blivit omvänd rasism i vårt land. Andra länder skrattar åt oss och invandrare som har bott i vårt land länge tycker vi är fega. Jag blir så besviken när jag inte förstår vad en tex tandläkare säger, känner mig otrygg så jag kan tänka mig hur äldre känner sig. Vad har hänt med vårt land? Med oss? Varför vågar så få säga något? Jag är så trött på att höra att man är rasist så fort man säger något. Det är ju toppen om dom som jobbar inom sjukvården kan flera språk och att man löst det som du skriver. Vad händer om jag säger att jag vill ha en svensktalande tandläkare?

    1. Det är en bra fråga. Kanske är det så att vi ska boka tolk om den tandläkaren/läkaren vi får inte behärskar språket. Man kan undra hur det skulle tas emot?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *