Nr 23 Mäklararvoden och att sälja och köpa lägenhet

Jag har en liten lägenhet på Södermalm i Stockholm och jag har bott här i två år nu. Jag känner att den är i minsta laget och har börjat titta på andra lägenheter – något större. Den jag har är på 37 m2 och jag skulle gärna ha en som är – kanske 45 m2 – alltså ingen stor.

När jag går in på www.hemnet.se för att titta på utbudet så ser jag många lägenheter som ligger i den prisklassen som jag tycker att jag kan betala – men – mäklarna lägger utgångspriset minst 1 miljon kronor under det förväntade slutpriset.

Jag var häromdagen och tittade på en lägenhet på Bondegatan 13. Den är 40 m2 men har balkong – vilket är ett plus. Utgångspriset är 3 250 000 kr. Idag ligger budet på över 4 miljoner kr.

Nu säger säkert någon – varför bo i Stockholm? Bo någon annanstans och få massor av bostad för pengarna! Tja – för mig handlar det att leva mina drömmar. Jag vill bo här – innanför tullarna någonstans. Det behöver inte vara på Södermalm – men här i stan. Det finns många fördelar. Jag har sålt bilen och min motorcykel och kan enkelt åka kommunalt, cykla eller gå – och jag spar pengar på det. Idag betalar jag 550 kr för mitt SL-kort. Och – behöver jag bil – kan jag hyra en. Enkelt, billigt och miljövänligt. Och jag har nära till allt.

Många mäklare lägger utgångsbud på 2 995 000 kr – psykologiskt riktigt förstås – men – priset landar någon helt annanstans – på en annan planet – känns det som. Här i Stockholm får man idag betala runt 100 000 kr per m2. Lägenheten ovanför mig såldes för ca 1 månad sedan till priset av drygt 3 700 000 kr.

Varför sätter då mäklarna ut ett så lågt utgångspris när de ändå vet att priset kommer att landa långt över det priset? Jo – för att man tar en viss % i arvode om nu – mot förmodan – priset skulle landa där. Sedan har man en stegvis ökning av arvodet beroende på hur mycket mer lägenheten säljs för. Mäklarna är de stora vinnarna i detta och säljaren är förlorare så de måste betala ganska mycket mer i arvode.

Varför köper man som säljare av sin lägenhet detta beteende? Kanske för att man inte vågar ta diskussionen med mäklarna? Kanske för att man inte tror att man ska få så mycket för sin lägenhet? Skrämmer mäklarna säljarna? Jag vet inte men något är fel – mycket fel – tycker jag.

Alternativ och besparing;

Det finns också något som heter Hemverket, www.hemverket.se. De gör det mesta av det krångliga jobbet såsom att hålla i budgivningen, marknadsföra och skriva alla papper. Du sköter visningen av din bostad – och – de har ett fast pris på 15 000 kr – totalt. Det är en stor skillnad mot att betala kanske 40 – 60 000 kr för att sälja din bostad – men förstås – du måste visa bostaden själv och svara på alla frågor. Hur svårt kan det vara? Helt ok timpenning tycker jag. Man kan definitivt göra roligare saker för alla dessa pengar – som att resa t ex.

 

4 reaktioner på ”Nr 23 Mäklararvoden och att sälja och köpa lägenhet”

  1. Ja dessa mäklararvodens storlek är förjäkligt höga. För att inte tala om priserna på bostäder. Hur ska unga människor komma in på bostadsmarknaden? Ja du Lisbeth. Tänker på vad vår svåger sa när vi köpte ett dyrt radhus i Pershagen 1979. Pris 360 000:-
    – Ja, nu får ni bo utav helvete.
    Mmmm, för dessa pengar får man kanske ett litet torp i Smålands skogar idag. Priserna har stigit en del.

    1. Ja – lägg sedan till vad man får betala till mäklarna – inte klokt. Man kan undra var det kommer att landa

    2. Så är det förstås – att man får mycket mer för pengarna om man bor långt utanför storstäderna – men vill vi ha det så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *