Nr 19 En helg med barnbarn

Jag har tre underbara barnbarn, Jonathan 11 år, Josefine 9 år och Joline 6 år. De bor ca 6 mil från mig så jag kan inte träffa dem dagligen men, vi planerar nästan alltid in möten då jag har dem – en och en  på besök hos mig under en helg. Det ger mig en chans att faktiskt lyssna på dem utan att någon av de andra pockar på uppmärksamhet och att göra något med var och en av dem utifrån vad just den vill göra.

Mina barnbarn gillar att gå på restaurang och äta – alltså inte bra McDonalds utan riktig restaurang – gärna buffé. De har bra smak mina änglar – så förstås – det gör vi. Fast om sanningen ska fram så kan det slinka ner en och annan McDonalds också framför allt om jag vid något tillfälle har dem alla tre samtidigt för då väljer jag det. Som sist de var här alla tre – för några veckor sedan. Mina söner och deras fästmön får i julklapp av mig en lyxbrunch – ni vet – ett paket där man kan välja mellan olika ställen. I julklappen ingår barnvakt och att de skall göra detta tillsammans. Perfekt. Nåväl – för några veckor sedan var det en sådant tillfälle och jag skulle ta hand om barnen och vi skulle äta vi också så jag bestämde – McDonalds – med tre barn passar det perfekt. Josefine ville dock något helt annat och eftersom vi varit på Restaurang Koh Phangang sist hon var hos mig – ville hon dit igen. Men – den mycket förnuftiga Jonathan sa till henne – med skärpa i rösten – ”Det förstår du väl att det blir alldeles för dyrt för farmor att gå dit med oss alla tre”. Jag vet inte var han fick det ifrån – men – klokt sagt och det blev McDonalds.

Denna helg har jag Joline här. Hon är en liten tös på 6 år och inte så stor – men gissa om hon tar plats. Det bästa hon vet är våra myskvällar i sängen med barn-tv på och en skål med popcorn. Då tar vi på nattkläder och sitter med kuddar bakom ryggen och täcket på för att ha myskväll. Hon vill helst gå och lägga sig så snart vi ätit kvällsmat – alltså sådär kl 18 (i gårkväll blev kl nästan 19). Jag har min TV vid fotändan av sängen så det passar perfekt. Sängen är 140 cm bred – och – när hon somnat – får jag nästan inte plats. Kan ni förstå hur en så liten person kan ta upp en hel säng? Det är helt obegripligt – de kan verkligen sprida ut sig – och det är samma med alla tre barnen.

När jag har barnen får de bestämma vad vi ska göra – så idag blir det Skansen. Joline älskar djur så de två senaste gångerna hon varit hos mig har vi varit till Aquaria Vattenmuseum, kul med variation.  Jonathan ringer ibland några dagar i förväg och frågar om jag bokat något – för annars har han förslag. Det har blivit bowling och några olika museum för honom – och han gillar att åka på en dagskryssing till Åland – och spela på automaterna (ja, ja – jag vet att han är för ung så det blir kanske en gång per år). Josefine vill helst att jag bestämmer och hon vill gärna shoppa och gå på restaurang. Så med mina barnbarn får jag göra lite av varje som ni förstår.

Efter det – eller i morgon ska vi shoppa lite – förstås. Hon har talat om för mig att hon vill ha Foppa tofflor, rosa, lila eller röda och kanske sandaler. Vi får se vad det blir. Vi brukar också göra ett besök på TGR på Götgatan. Ett perfekt ställe för lite småshopping – och en pensionists börs. Förresten har jag precis fått reda på att jag som numera pensionist – går in gratis på  Gröna Lund – även på konserter – perfekt.

Det finns några bra siter på internet som man kan kika på om man inte själv har några idéer, www.gratisistockholm.se och www.barnistan.se. Det finns säker många fler – men jag har inte koll på dem.

2 reaktioner på ”Nr 19 En helg med barnbarn”

  1. Åh vad det är härligt att läsa din blogg o du gav mig en toppen idé?Nu ska barnbarnen bokas in?

    1. Vad roligt att du säger så. Det glädjer mig verkligen. Ha det gott på dina dagar med dina barnbarn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *