Nr 18 Att välja sina krig

Nästan varje dag tar jag tidningen metro för att läsa på pendel, t-banan eller bussen. Jag läser dagstidningarna via nätet. Mycket av det står där läser jag, ofta med ett – ok – jasså och ibland bedrövad. Det jag ofta undrar över är var så mycket ilska uppstår och varför som man ofta ser i insändarna.

  • Man är arg på vädret hur det än är – det regnar – eller det är för varmt, för mycket eller för lite snö.
  • Man är arg över att det ibland är stopp längs pendeltågslinjen pga att det är folk på spåret, el-fel eller något annat som hänt – som i morse – skadegörelse, – och man blir då arg på – kommunikationsmedlet? Men hur tänkte ni nu?
  • Man retar sig på att folk står i vägen när man vill fram.
  • Folk går för fort – eller för sakta.
  • Man står fel i rulltrappan.

Listan kan säkert göras hur lång som helst – eller hur? Min fråga blir ju varför man lägger energi på sådant man ändå inte kan göra något åt? Vad gör det med oss som personer när vi blir arga på så många obetydliga saker istället för att gilla läget som det är. Jag säger nu inte att du ska gilla att olika personer förstör – absolut inte – men – man måste funder över vad man blir arg på och om man kan göra något åt det som man blir arg på. Vilka krig är värda att utkämpa i vår vardag och vilka ska man bara inte bry sig om eller inte reta sig på?

Tänk så mycket enklare det är att vara glad och le mot människor. Säga god morgon till buss chauffören när du kliver på. Säga tack och hej då när du handlat dina varor. Le mot personen du delar hiss med. Du känner dig gladare – och – vem vet – du kanske gör att den personen får en bra dag.

I dag är det Kristi Himmelfärdsdag och jag tror att det är många av oss som kommer att göra ett besök till kyrkogården för att kanske plantera lite fina blommor och skänka våra avlidna anhöriga en tanke. Kanske tänker vi på vad vi borde gjort när de levde, kanske kommer vi ihåg roliga saker vi gjort tillsammans. Jag tror det är viktigt att tar hand om varandra medans vi är i livet, att vi pratar, skrattar och respekterar varandra nu – för en dag är det försent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *