Nr 16 Polisen, pengar och rabatt

Har ni tänkt på att ibland får man rabatter av olika slag, ni vet – extrapriser och sånt –  det är alltid trevligt tycker jag och visst tittar vi alltid efter om det finns rabatter på just det vi är ute efter. Ibland kan man också få en ”trevlig/trogen kund rabatt” också vilket gör att jag gärna går tillbaka till samma affär igen – eller – gör om samma sak igen – eller hur?

På den tiden jag arbetade som sjuksköterska på en akutmottagning fick  jag lära mig några mycket viktiga saker. 1. Ta hand om det som är värst, ex en blödning och stoppa den. 2. Åtgärda det som är det egentliga problemet. Alltså – det går inte bara att stoppa blödningen för, vill man att den inte ska fortsätta måste man ta tag i problemet – på riktigt. Vart vill jag nu komma med detta undrar ni säkert?

Nu kommer jag nog att trampa en del personer på tårna. Synd om er – åsiktsfrihet kallas det. En del kommer att säga att jag inte har ordentliga kunskaper i ämnet. Visst är det så – jag är inte jurist – men jag är en medmänniska som har åsikter. Och jag ruskar ofta på huvudet när jag tittar på nyheterna eller läser tidningarna och tänker; hur tänkte de nu?

För bara någon vecka sedan – tror jag det var – dömdes några för att ha streamat något (film eller musik – kommer inte ihåg vilket). Ett högt straff utmättes – bra förstås då det var olagligt. För inte så länge sedan blev en tjej våldtagen och filmad och utlagt på Facebook – lägre straff. Och hur tänkte man nu? Är det inte mycket värre när någon blir behandlad som den tjejen blev. Tänk om det var din dotter som råkat ut för detta. Jag vet att om det varit min dotter hade jag troligen hamnat hos polisen själv – för jag hade blivit galen av ilska. Den tjejen är troligen skadad för livet. De företag/artister som blev streamade förlorar pengar. Vad är viktigast egentligen – en ung flickas liv eller pengar?

Man läser mycket ofta i tidningarna om – mer pengar till poliserna och fler poliser. Jag kan hålla med om att det vore bra om de fick ordentligt betalt – de gör ett fantastiskt jobb – plockar buset från gatorna – alltså, stoppar blödningen. Men – problemet kommer efter det – för – de kriminella släpps ut igen nästan omgående och till vilken nytta har vi då använt våra poliser till att ta bort dem? Jag kan förstå om de också känner en uppgivenhet och undrar vad de håller på med – tjänar det någon till? Vad är det som gör att man inte omgående stoppar in dem på fängelse. Ja, jag vet – fallet skall prövas först, de kanske är oskyldiga till brottet de just togs för på bar gärning (man kanske såg fel?) – och under tiden får de gå ut på gatorna igen – och göra fler tokigheter. Så samma poliser som nyligen tog dem för något – ser samma busar ute igen några timmar senare.  Så undra myndigheter och regering varför det är en massa tomma utbildnings-platser? Men hallå – tänk efter.

Varför lägger man inte pengar på att ha jourdomstolar? För – vi vill ju att kriminaliteten skall minska – eller hur? Ibland får jag känslan av att många tycker synd om dem, de kriminella alltså, men – hur har vi det på brottsoffersidan? Vi vill ha ett tryggt och bra samhälle – men hur får vi det när de kriminella får härja fritt? Nåja – kanske inte helt fritt – för de blir ju störda i sin verksamhet av poliserna – tack och lov.

Åter till rabatter – ett belöningssystem för de allra flesta av oss.  Så också för återfallsförbrytare – man får rabatter på straffet – belöning alltså – man kan lika gärna göra fler jobb – för straffet är nästan detsamma.

Våra domstolar använder sig av något som heter Straffrabatt. Lyssna bara på ordet! – Rabatt på straffet – gör flera och döms bara för ett – i bästa fall???  Straffrabatt innebär att den som döms för ett brott får sitt straff minskat. Som exempel kan nämnas den straffrabatt som tillämpas för unga förövare

(och här kommer belöningen för de unga) (Wikipedia)

  • Den som är 15 år får straffet minskat till en femtedel.
  • Den som är 16 år får straffet minskat till en fjärdedel.
  • Den som är 17 år får straffet minskat till en tredjedel.
  • Den som är 18 år får straffet minskat till hälften.

Snacka om att lära unga människor fel saker. Hur ska man lära dem att brott  inte ska löna sig? Och – 18 år – myndiga – vuxna? Men – halva straffet??? Hur tänkte man nu? De är myndiga och får rösta men slipper att ta ansvar för sina gärningar? Suck – snacka om fel uppfostringsmetoder. Ingen av oss som haft eller har barn skulle uppfostra våra barn på detta sätt. Men – våra myndigheter har en metod som lär dessa unga att brott lönar sig??? Vart är vi på väg egentligen?

En reaktion på “Nr 16 Polisen, pengar och rabatt”

  1. Om vi ska gå till botten med problemet, så är det alla som röstade för ett medlemskap i EU och öppna gränser,Sverige är ett lycksland för buset, så länge vi inte åtgärdar det, så blir det bara värre…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *