Nr 14 NyföretagarCentrum och våra skattepengar

Jag har under ganska många år – 15 år faktiskt – arbetat med och för NyföretagarCentrum. I början satt jag i en styrelse, sedan blev jag rådgivare för att sedan 2010 bli verksamhetsansvarig för ett NyföretagarCentrum. Jag klev av ansvaret nu i april och har återgått till att vara rådgivare.

Hela organisationen är uppbyggd på i huvudsak två grundteser. Det ena är att alla vi som arbetar med detta är företagare själva, vilket gör att vi faktiskt vet vad vi talar om  – ”been there – done that”. Vilket skapar förtroende mellan oss och våra klienter. Så – detta är ett uppdrag bland andra uppdrag vi som företagare har.  Det andra är att, de flesta av de ca 100 kontor som finns, drivs som ideella organisationer och att klienterna kommer kostnadsfritt till oss. Vi har funnits i ca 35 år och täcker idag drygt 200 kommuner – en fantastisk organisation med andra ord. Vi har ett huvudkontor – eller vad man ska kalla det – för det är så att alla 100 kontoren är fristående kontor med egen styrelse och egen budget. Vår huvudkontors huvuduppgift är att lobba mot beslutsfattare, se till att kvaliteten hålls högt, följa upp och utveckla vår verksamhet – de håller oss i strama tyglar – med den ära.

I oktober 2008 gav Näringsdepartementet ett uppdrag till FBA, Folke Bernadotteakademin, en myndighet som ska arbeta med fred, säkerhet och utveckling, i uppdrag att utreda den ”Statliga finansieringen av företags-rådgivning”. I slutet av januari 2009 presenterade man den färdiga utredningen – och den har jag roat med mig att läsa idag, onsdag, en liten utredning på 100 sidor. Ibland går det mycket snabbt att göra utredningar  eller hur? Förstås, fick vi den presenterad för oss i korta drag något/några år efter att den blivit klar. Men då hade jag fullt upp med arbete och hann inte med att läsa den. Visst har jag många gånger funderat övar vad som sas i utredningen – och – undrat – hur tänker de nu?

I utredningen har man tittat på följande organisationer, Almi, IFC (en del av Almi), NyföretagarCentrum, Coompanion, Innovationsbron, CONNECT, Nutek (nuvarande Tillväxverket), IUC, Inkubatorer/Teknikparker, Drivhus (numera nedlagt), Resurscentra, EEN Enterprise Europe Network, Kommunala näringslivskontor samt Exportrådet. Kom ihåg att detta var för nästan 10 år sedan – men likväl – fortfarande aktuellt även om en del av dessa inte finns längre av olika orsaker – eller bytt namn.

Vad kom man nu fram till – jo att staten betalade ut drygt 500 miljoner kronor per år till dessa organisationer, utan att fundera över vilka som levererade mest och vad de gör. Av dessa var det ca 200 miljoner kronor som gick till att få befintliga företag att växa och utvecklas. Resterande, 300 miljoner, var till organisationer som gör det vi gör – hjälper människor att starta och påbörja sitt företagarliv. Av dessa alla många miljoner fick NyföretagarCentrum 2 (två) miljoner kronor. Nej – det är ingen felskrivning – och vi levererade ca 14 000 nya företag per år från hela vår organisation – och – vår statistik är fantastisk, mindre än 1% går i konkurs och mellan 83-89% av företagen lever mer än 3 år.  Om man tittar på antal organisationer som fick dela på resten av pengarna skulle man ju nu kunna anta, med tanke på alla pengar de får, att dessa levererade HUR MÅNGA nya företag som helst – men så var inte fallet – förstås. Dessa levererade, tillsammans, 16 280 nya företag. Ok – låt oss göra lite matematik nu. Staten betalade oss 143 kr per företagsstart och de betalade de övriga organisationerna 18 305 kronor per start. Rättvist? Nej. Varför? Vet inte, men min vilda gissning är att vi är – en ideell organisation med en massa företagare som inte är i händerna på Näringsdepartementet, alltså – inte går i deras ledband. Men – vi gör ett jäkla bra jobb!!! Och vi lägger ner en massa timmar, utan att få betalt, för att få fram pengar till att driva dessa olika kontor/organisationer. Nåja – vi får fakturera lite och tämligen små summor – och inte alls i  proportion med vad vi gör.  Knappast någon skulle göra som anställd utan att få lön för det. De två miljoner vi då fick till NyföretagarCentrum går till NyföretagarCentrum Sverige, alltså vårt huvudkontor, då de arbetar med att ta fram kvalitetspolicy, se till att alla vi som arbetar med detta har kompetens nog, följer upp och utvärderar samt lobbar mot beslutsfattarna. De gör en massa bra jobb för dessa pengar.

Problemet är att vi ute i landet inte har en grundfinansiering utan får leva på det som vi kan förhandla oss fram till hos kommunerna och med privata företag i kommunerna vi verkar. Pengarna vi idag får från kommunerna ligger på mellan 1-3 kronor per innevånare. Alltså – inga jättesummor. Resten av budgetarna kommer från privata företag och banker.

Vad skulle samma utredning visa idag? Tja – jag vet inte men jag tror inte att det skiljer så mycket. Har NyföretagarCentrum fått mer av statens kaka? Nix – det blev en minskning för något år sedan. De andra då – hur mycket får de idag? Jag vet faktiskt inte – kanske fick de också en minskning – eller inte. Men – vi levererar som vanligt en massa småföretagare som lever länge – och vi fortsätter – oförtrutet – att göra ett himla bra jobb!

Jag har fått flera utredningar och uppföljningar som jag tänkte roa mig med att läsa – sedan – så kanske det kommer mer i hur staten använder våra pengar eller hur man ser på småföretagare.

2 reaktioner på ”Nr 14 NyföretagarCentrum och våra skattepengar”

    1. Det är det vi på NyföretagarCentrum är till för – få många framgångsrika företagare som lever länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *