Nr 8 Ekonomi och pension

1957 hade man i Sverige folkomröstning om pension eller inte. Men – man hade redan 1913 beslutat om att införa allmän pensionsförsäkring. Folkpensionen infördes 1948 och var en del av socialförsäkringen och man kunde få den från det året man fyllde 67. Någonstans på vägen ändrade man åldern till 65 år och reglerna.

Medellivslängden för kvinnor är 84 år och för män 80,4 år i dagsläget. På 50-talet vad det andra siffror förstås men jag kan anta att medellivslängden säkert var ca 10 år mindre när allmänna pensionen infördes.

Vi lever längre och längre och är friskare och piggare nu än vad personer i min ålder var på 50-talet. Mycket beroende på hur vi lever och vetenskapens framsteg. Vi ser fler personer som idag uppnår den fantastiska åldern av 90-100  år än vad man gjorde för inte så länge sedan. Se bara på Dagny som fyllde 105 år häromdagen. En pigg och vital bloggare och omnämnd i media. Helt suveränt. Hon har alltså haft pension i 40 år.

Alltså – pensionen inträder vid  65-67 år och du lever till du är 90-100 år. Pensionsåldern har inte följt med medellivslängdens ökande. När folkpensionen infördes levde folk under mycket svårare förhållanden än vad vi gör idag vilket gjorde att de – kroppsligen var slut vid pensionsåldern.

När jag tittar mig om kring idag bland mina vänner kan jag konstatera att flera av dem inte ville sluta arbeta vid 65 så de fortsatte några år till. Men vid någon tid får du inte fortsätta – du har blivit för gammal??? Jag har en väninna som efter att hon varit tvungen att sluta på den kommunala tjänst hon hade p g a de regler vi har i Sverige, tämligen snabbt startade ett företag och har sedan dess haft fullt upp med arbete – och kunnat fakturera – och alltså kostat kommuner som anlitat henne stora pengar. Hon fyller 70 år i år – är superpigg och mycket kunnig inom flera områden. Under ganska många år har jag arbetat som rådgivare inom organisationen NyföretagarCentrum och senast i förra veckan hade jag rådgivning med en man som kommer att starta företag nu när han blivit pensionist – han upplevde att han hade mycket mer att ge – men, regler är regler. Och – det finns många sådana exempel. Bara på ”mitt” Nyföretagarcentrum var det 5% som var över 61 år som startade företag. Och jag tror att siffran är samma eller högre på andra ställen i landet.

Hur tänker staten egentligen – de låter personer med en massa erfarenhet och kunskap sluta – för att sedan in dem på konsultarvode – vilket definitivt blir mycket dyrare? Jag vet att vi måste få in yngre personer på arbetsmarknaden – men – varför inte ha en mix av äldre och yngre på en arbetsplats. Det skulle gagna alla – både de äldre och de yngre skulle få nya perspektiv på tillvaron och arbetet. Och – det är lite billigare att anställa en äldre person!

Om vi tittar på hälso- och sjukvården och hur de ser på sin personal kan vi konstatera att vad gäller legitimerad personal vägrar man att ge dem skälig lön för det arbetet och det ansvaret de har. Istället håller man kvar lönerna på en mindre bra nivå – och tar in hyrpersonal för att täcka upp luckorna. Nu tillhör jag en av dessa inhyrda sjuksköterskor och för några år sedan på ett pass jag arbetade fick jag frågan av en kollega vad kostnaden för inhyrd personal skulle ge i antalet tjänster. Vi arbetade natt så i luckorna tittade vi över hur mycket hyrpersonal man hade haft inne under en månad och hur mycket dessa tog per timma. Omräknat till fast anställd personal inklusive semesterdagsersättning och arbetsgivaravgifter kunde det gångna året  ha bekostat knappt 2 årsarbetare till samma kostnad och det så bara den enheten. Och det var inte heltid de var inne förstås – de täckte upp på tomma pass. Som sagt – jag har världens bästa pensionsförsäkring – min utbildning – och jag kommer att kunna arbeta i många år till och när jag vill.

Det finns åtminstone två organisationer som har som affärsidé att anställa pensionister, Veteranpoolen och Veterankraft. Via dem kan man arbeta när man vill och inom olika områden. Du blir anställd per timma/uppdrag. Ett bra sätt att dryga ut pensionen och samtidigt göra något.

Nu säger säker många – men du då? Du har ju gjort förändringar och tagit ut pensionen? Javisst har jag det – men bara för att jag kan. Och bara den allmänna pensionen och ppm. Resten får vara tills jag blir äldre. Några jag pratat med har gjort tvärt om – utan att tänka efter vilka regler som gäller. Den allmänna pensionen är livsvarig – och den dagen du dör – tillfaller den inte dina barn utan går till alla andra som bor i din kommun och är födda samma år. Jag har valt att plocka ut den så länge jag kan och resten har jag ändrat till olika uttag beroende på vilka det är, vi har ju oftast flera olika. Så  min fördelning är någon från 66 – i 5 år, några från 67 – fem år och någon 67 – och i 10 år. Dör jag innan dessa år är gångna – går resten av pengarna till mina efterlevande. Och jag tror att jag kommer att orka och vilja resa och ha ett bra liv tills jag åtminstone är 76 år. Så nu har jag min allmänna pension, min ppm och pengar jag får in när jag arbetar. Passar mig perfekt för jag kan nu styra vilka mina arbetsdagar är och vilka dagar jag vill göra något annat.

Så ni som inte är pensionister ännu – se över era kommande pengar och tänk efter – hur blir det för mig? – kan jag och vill jag arbeta vidare efter 65? Vad vill jag göra då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *