Nr 2 Äta bör man…..

Mat – ja, vad säger man? Mat kan vara både trevligt och riktigt tråkigt – allt beror på vilket perspektiv man intar.

När jag var ung var allt så enkelt, man åt på väg till kvällens aktiviteter. Mat var inte så viktigt helt enkelt. Kanske är det annorlunda idag. Men ju äldre man blir – desto viktigare blir maten i umgänge med andra – för de flesta.

När jag går till affären för att handla kan man snabbt konstatera att, trots  att det är ca 75% singelhushåll i små lägenheter här i stan, vill man helst sälja storförpackningar och då till ett ganska mycket lägre kilopris. Eller köp 3 och betala för 2 vad gäller torra varor och annat. Det är ju inte så att man har jättefrysar i dessa små lägenheter.  Vad gör man? Spenderbyxorna på och köpa en liten förpackning till ett högre pris? För äta bör man….. Eller – kanske kan man gå och handla med en väninna och komma överens om att dela förpackningarna hemma? Fast då vill det till att vi gillar samma saker. Eller – ska man bilda en matcirkel – ni vet – en lagar mat till alla i cirkeln och så äter man tillsammans eller levererar det hem till var och en. Förstås turas man om att laga maten eller så betalar man en liten summa till den som lagar. Det är ju förstås inte helt enkelt för alla gillar ju inte att laga mat – men det kan vara värt att pröva. Det gäller bara att komma överens om reglerna innan man startar.

Nu tänker nog några av er – ja men Linas Matkasse då – eller något annat liknande företag? Samma där – mat till minst 2 personer och normalstora portioner som sagt – jag lever ensam och jag är mycket liten i maten. Okey, okey – man kan frysa in själva maten. Dock kanske inte tillbehören. Ju äldre man blir – desto mindre äter man – i alla fall enligt alla de rapporter som skrivs just nu om att många pensionister svälter (fast i de fallen kanske det handlar om att personalen är ung och maten inte så viktig).

Vi är ett gäng som varje år i  december åker över till London i 5 dagar. Vi har gjort det i 14 år och det är mycket roligt och trevligt. Det blir shopping, teater, musikaler och många trevliga stopp  på olika pubar. Man har verkligen förstått där att vi är olika i mat och dryck. På alla pubar kan du välja mellan ett stort eller ett litet glas vin och du får nästan alltid frågan. Klokt – för ibland vill vi gärna ha lite vin – men inte ett stort glas. Deras stora glas är som våra här och ett litet nästan hälften. Perfekt. De gör samma med vissa maträtter – två priser med ett / emellan för att markera. Och en liten portion är nästan perfekt i storlek (fortfarande lite stor) – för mig och säker för många andra.

2013 åkte jag och Agneta på min drömresa – USA och södern. Resan gick i musikens tecken och var helt underbar. Vi bilade runt och kunde då komma till små ställen och stanna där vi ville äta. Portionerna var jättestora – förstås så – vi delade portionerna – och vi hade kunnat vara tre på en portion – så stora var de. På ett ställe som vi stannade på var menyn helt annorlunda än vi är vana vid – men helt perfekt om man vill gå ner lite i vikt och ha koll på kalorierna. Vi varje beskriven maträtt stod – förutom priset – också hur många kalorier den innehöll.

I går kväll skulle jag och Christina träffas. Vi har genom åren haft mycket roligt tillsammans på våra mc-turer genom landet. Och det har blivit många glada skratt på vägen. Förstås har det varit mycket mat av olika kvalitet – allt ifrån snabbt och lätt till lite bättre restauranger. Igår började vi hemma hos mig med ett glas vin då hon ville titta på mina tavlor. Sedan var det mat som gällde och vi skulle gå ut. Numera har jag lite koll på olika restauranger så vi valde Östgötakällaren www.ostgotakallaren.se. (måste nog lära mig att länka – det kommer) Ett mycket trevligt ställe och – som ger mig möjlighet att ta en doggy bag med mig hem.  Portionerna är stora så den räcker till 2-3 måltider. Perfekt! OBS! Oftast måste man boka bord där – för stället är mycket populärt. Vi hade tur!!!

Med flera av mina väninnor kan jag dela en portion när vi går ut. Vi talar helt enkelt om att vi ska göra det – och ber om en extra tallrik. Oftast får vi ett trevligt bemötande och ett – javisst – ibland är det t o m så att de lägger upp maten åt oss ute i köket – en portion delat på två.

Jag har också försökt att fråga om jag kan få köpa en halv portion – förstås har jag valt en rätt som utan problem skulle kunna delas. På vissa ställen har det gått bra – på andra inte. På ett ställe i Södertälje tyckte de att jag skulle välja från barnmenyn – Kalles hamburgare, Musse Piggs mos med korv? Vi gick därifrån – för att jag vill ha en liten portion vill jag inte ha barnmat!

Om jag går ut med någon som vill ha sin portion själv tittar jag oftast på förrätts menyn. Ibland är den bra med små maträtter och ibland finns det övrigt att önska.

Har ni tänkt på att om ni bjuder hem folk på middag och de inte äter kött av olika orsaker t ex så serverar ni alltid ett vegetariskt alternativ. Men finns samma alternativ om ni blir hembjudna till en vegetarian? Alltså – ett kött eller fisk alternativ?

Ja – mat är inte lätt – men viktigt – och jag återkommer troligen i frågan.

3 reaktioner på ”Nr 2 Äta bör man…..”

  1. Jag gillar dina tankar kring hur vi förhåller oss till mat, både hemma och i officiella sammanhang. Det är så lätt att vi bara utgår från oss själva. Vi behöver få perspektiv från många för att få kunskap kring mängden av olika behov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *